De Rijp Basketball

verslag

Derba X12-1 kent vliegende start competitie

ALKMAAR Een mix van jong talent en jeugdige routine met een flinke dosis doorzettingsvermogen. Zo mag Derba U12 X1 vooralsnog worden omschreven. De ploeg kent een vliegende start van de competitie. Zaterdag won het in Alkmaar de derde wedstrijd op rij. Het werd 62-22 voor de Rijpers.

“Het doorzettingsvermogen tot aan het einde van de wedstrijd sprak mij enorm aan”, zegt inval-coach Richard Cok na de wedstrijd.

En daar heeft hij een punt, omdat Derba slechts aantrad met zeven spelers. Alkmaar Guardians had elf basketballers tot haar beschikking. Toch liep Derba per periode uit en speelden ze alsof elke play een nieuwe wedstrijd was.

Een paar zaken vielen op. Zo weet nieuwkomer Silvijn Ent makkelijk te scoren, slingert Luca Blom vaak prachtig door de defensie van de tegenstander en pakt Thijs Pielage altijd zijn puntjes mee. Ook is het doorzettingsvermogen van Rosalie Cok bewonderenswaardig, draait Mendo van Dijk al goed mee, creëert Luuk Grossouw vaak mooi de ruimte voor het schot en zet Marene Bos met een paar lekkere cross-overs en schijnbewegingen zichzelf of medespelers vrij.

Sofie de Leeuw en Bink de Goede konden er helaas niet bij zijn in Alkmaar. Maar ook zij bewezen in de eerste twee wedstrijden hun waarde. Net als coach Bart de Goede, die zijn team langzaam weet te smeden tot een hecht collectief.

En wat vooral opvalt is dat er goed wordt samengespeeld. OK, op verdedigen moet nog meer worden gelet. Maar daar wordt aan gewerkt. 

Gewonnen van Challengers, BV Hoofddorp en Alkmaar. Alle drie met grote cijfers. Over twee weken de eerste echte test. Dan is Landsmeer de tegenstander. De wedstrijd begint om tien uur in de eigen Oosterven. Alle support is welkom. Want dit team gaat voor een topklassering!

 

Een verhaal met een goed einde tegen Flashing Heiloo

Derba vs Flashing Heiloo

Op 6 oktober moesten wij thuis spelen tegen de jongens van Flashing Heiloo U18. Deze jongens waren heel groot en energiek, dus dat beloofde een spannende wedstrijd te worden.

In het eerste kwart waren we goed bezig. Dit kwam voornamelijk omdat wij goed fel verdedigden waar Flashing Heiloo het heel moeilijk mee had. We konden goed ons aanvallende spel spelen, maar we misten veel simpele scoringskansen daardoor eindigden we het kwart 12-10.

In het tweede kwart werden er door beide teams veel kansen gecreëerd maar maakten ze niet allemaal af. Wij verdedigden nog steeds fel waardoor het verschil niet al te groot werd. Vlak voor het kwart eindigde waren er nog maar 2 seconden over en gooide Milan een circus schot waardoor we het kwart beëindigden met een voorsprong van 1 punt.

Voordat we aan het derde kwart begonnen, wisten we al dat het eigenlijk gelijk stond en dat we ons goed moesten concentreren voor de tweede helft van de wedstrijd. Wij begonnen het kwart goed en maakten onze kansen goed af. Aan het einde maakte Flashing Heiloo een goede run waardoor we dit kwart eindigden met 33-31

In het laatste kwart was de verdediging van beide teams heel wat minder geworden door de vermoeidheid. Hierom werd er ook veel gescoord dit kwart. Er werden veel fouten gemaakt waardoor er veel vrije worpen geschoten mogen worden. Ook hierdoor moesten een paar spelers van het veld omdat ze 5 fouten hadden. Gelukkig kwam dit verhaal tot een goed einde en wonnen we  met 53-47. Ik vond het een leuke en spannende wedstrijd en heb nu al zin in de volgende.

Teun Eijk

 

Over complimenten, inzet en nieuwe ronde, nieuwe kansen

Zondag 1 oktober speelde de toppers van VU14 de 2e wedstrijd thuis tegen het gerenommeerde Akrides. Bij binnenkomst van de tegenstander zagen we al dat deze meiden allemaal minimaal een kop groter waren dan onze meiden. Nu wil dit natuurlijk niet alles zeggen over het niveau, maar al snel bleek dat dit team ook qua ervaring en tactiek ook letterlijk een maatje te groot was.

Akrides liep in het eerste kwart al snel uit naar een comfortabele voorsprong. Toch wist Derba de rug te rechten en langzaam aan wat meer vat op het spel van Akrides te krijgen. Door een aantal goede scores kwamen we ook zelf wat beter in de wedstrijd. Helaas resulteerde vrijwel iedere scoringspoging van Akrides, ook door het grote lengte verschil, ook in score waardoor het verschil steeds wat verder opliep.

In de 2e helft van de wedstrijd probeerden we nog extra energie in de wedstrijd te brengen maar konden we helaas niet meer brengen dan we wilden. Ondanks dat we deze wedstrijd hebben verloren wil ik alle meiden een enorm compliment maken voor de inzet die is geleverd. Op naar de volgende wedstrijd.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Derba Dames V20-1 bederft de winning mood van BVA helaas niet

BV Amsterdam V22-1 – Derba V20-1     57 – 45

De coach had de dames al voorbereid. Dit zou een totaal andere wedstrijd worden in vergelijk met afgelopen zaterdag. BVA bleek in het verleden vaak een fysiek sterke tegenstander en dat was deze keer niet anders. Het  gegeven dat zij met een V22 team spelen heeft ook als resultaat dat er op het veld soms sprake was van een leeftijdsverschil van meer dan 5 jaar tussen hun en onze spelers.  Daarnaast blaakten de BVA dames van het zelfvertrouwen na het maximale resultaat uit de eerste twee wedstrijden.

In zo’n geval weet je dat je vanaf het eerste moment scherp moet zijn.  De defense moet meteen alert zijn om het aanvalsgeweld te kunnen stoppen. Dat lukte helaas niet helemaal. De Amsterdamse flair ging als een furie tekeer en wist in het eerste kwart meteen een gaatje te slaan en was beter in het afronden van de kansen. Zoals mijn medeverslaggever het treffend verwoordde: ‘ Alles wat BVA schiet, zit ook meteen!’Nou is een 18-9 achterstand geen drama maar je weet wel dat je uit een ander vaatje moet tappen in het tweede kwart.  De dames kregen weliswaar iets beter vat op de aanval maar wisten zelf aanvallend nog geen potten te breken. BVA liep nog iets uit ( 13-9 ) en wist met een 31-18 ruststand de kleedkamer op te zoeken.

Dat bood Coach Stam de gelegenheid om aan het zelfvertrouwen te werken en om de meiden de boodschap mee te geven dat ze niet kansloos waren tegen deze tegenstander.We waren benieuwd hoe ze aan hun ‘zwabber’kwart zouden beginnen want kwart drie staat niet in de geschiedenis boeken van dit team als het beste kwart.Maar zie daar stapje voor stapje en punt voor punt kwamen onze Derba dames in de buurt. Ik weet niet of dat de reden was dat Amsterdamse flair en branie omsloeg in onsportief gedrag maar zelfs ‘onze’ bonds Justin, die zelf ook nog een potje fluiten moest in deze hal, werd het te gortig en attendeerde de wat lakse scheidsrechters op de vele (opzettelijke) fouten van BVA.  Het begrip bondsscheidsrechter boezemde duidelijk ontzag in want de dienstdoende referee ging wat beter z’n best doen en zag ineens veel meer overtredingen dan de minuten daarvoor. Enfin, de wedstrijd, want daar gaat het uiteindelijk om, dreigde voor BVA te kantelen door een ijzersterk Derba kwart (15-18)  Met nog een kwart te gaan was de achterstand ineens te overzien en inhaalbaar (46-36 )

De wekker ging af bij BVA en de ‘playing coach’ deed haar hesje maar eens uit om orde op zaken te stellen en de Derba trein tot stoppen te brengen. Ze bracht de rust terug in haar team en herstelde de orde van de dag.  Met duidelijke commando’s en instructies zette ze haar team neer en herpakte BVA zich (helaas) net op tijd. Ze sleepte met hun minst scorende kwart (11-9) de overwinning in de wacht omdat de Stam Babes te veel energie verbruikt hadden in het derde kwart. De eindstand van 57-45 was verdiend maar enigszins geflatteerd. Maar coach Stam was nuchter in de analyse van zijn 2de wedstrijd: Ach, hier leren ze alleen maar van! En ik weet zeker dat hij voor de thuiswedstrijd tegen dit team in de Oosterven al een gameplan in gedachten heeft. De Derba dames gaan dan voor SPORTIEVE revanche. Maar eerst een herstel training om de pijntjes te verwerken en dan op naar Akrides ook al een team in de winning mood. Daar gaan de dames verandering in brengen!! Veel succes in IJmuiden zaterdag!

Scores: Flore 18,  Giselle 8, Tessa 6, Faye & Elise 4, Anne & SUZANNE ! 2 en Katja 1

Met dank aan mede verslaggever Debbie Aries !

MU18 1 een goede start,maar toch naar huis met een ‘lose’

Derba JU-18 vs Landslake Lions JU-18

Op 1 oktober moesten wij in Landsmeer tegen de Landslake Lions spelen. Het was een wedstrijd met een goeie start, maar dat al na het eerste kwart erg verzwakte.

In het eerste kwart maakten we een goeie start met erg goeie defense, waarbij de tegenstander niet makkelijk kon scoren. Wij konden gewoon ons spelletje spelen bij de aanval en daar wat scores uithalen, waardoor we aan het einde van het eerste kwart 6-21 voorstonden.

In het tweede kwart begonnen we al zwaar in te zakken, met allemaal rebounds die we niet hadden, allemaal losse ballen waar we niet hard genoeg voor vochten en er met onze kop niet bij waren. De defense zakte ook echt zwaar in, waardoor zij makkelijk naar binnen konden driven en scoren en daardoor terugkwamen. Eind dit kwart stond het met een puntje voor ons 33-34.

Begin derde  kwart en tweede helft bleef het een beetje gelijk opgaan, maar wij zakten ook steeds weer meer in. Eind dit kwart was het 53-51 voor hun.

Vierde kwart begonnen we pas echt te veel steken los te laten en begonnen we ook een beetje de moed te verliezen in de laatste paar minuten. Zij liepen door onze fouten echt te erg uit, wij konden dat niet stoppen en ons herpakken. Waardoor wij aan het einde met een lose (verlies) naar huis moesten, 69-59.

Stijn

 

 

THE LIONS X14-1 tegen DERBA X14-2

Zaterdag 30 september speelden we uit in Zandvoort. The Lions staan 1 plaatsje onder Derba en na twee kansloze wedstrijden tegen jongens teams dan eindelijk een mix team als tegenstander.
Julian scoorde de allereerste punten van deze wedstrijd en al gauw volgden er meer. Het ging dan ook heel gelijk op het heeft zelfs nog gelijk gestaan met 10-10. Maar we bleven vol houden en het ging steeds beter. Zo eindigde de eerste periode met een stand van 4-10. In de tweede periode werd er ook nog gescoord en toen eindigde het met een stand van 10-16. In de derde periode werd het spannend maar we bleven knokken voor iedere bal. De derde periode eindigden we met een stand van 20-29. De vierde periode… de spanning was om te snijden. Maar we hielden het vol om de voorsprong te behouden. We hebben gewonnen met………. 28-37. Een terechte winnaar van een leuke sportieve wedstrijd.

Lonneke speelster mix U14

Met een nieuwe samenstelling en een nieuwe coach uit naar Amstelveen

Zaterdag 23 september was het zover. De eerste competitiewedstrijd van MU14 uit tegen MBCA.

Met een nieuwe samenstelling en een nieuwe coach uit naar Amstelveen. Voor de wedstrijd spraken we af om fel in de verdediging te staan en de bal het werk te laten doen. Dat was niets teveel gezegd. Wat een power en strijd brachten we in de wedstrijd. Hierdoor liepen de meiden al snel uit op de MBCA “Giants”.

MBCA liet zich echter niet zo snel van de wijs brengen en probeerde er een fysieke en, van hun kant, soms ook onsportieve wedstrijd van te maken. Onze meiden bleven goed in hun positie en tactiek spelen en de voorsprong bleef steeds ca. 14 punten. Naarmate de wedstijd vorderde stroomde de krachten van onze toppers langzaam weg en leek MBCA met nog harder spel langszij te komen. Zeker toen ook nog Fien met een zware blessure niet meer verder kon, leken onze kansen verder te keren. Voor Derba was dit het sein om weer een tandje bij te zetten en de tegenstander weer van het kastje naar de muur te sturen. Met uiteindelijk een meer dan dik verdiende overwinning als resultaat. 54-67.

Op naar de volgende wedstrijd.