TOERNOOI VERSLAG VAN DE FLANDERS CUP IN BRUGGE VOOR DERBA M-16-I

Op vrijdag avond vertrokken 10 giechelende dames met 4 begeleiders verdeeld over 3 auto’s richting ons verblijf voor 2 nachten met als doel die 1-ne beker!

Omdat de ene auto nou eenmaal wat sneller gaat en omdat  er onderweg wat minder gerookt hoefde te worden, kwam delegatie Oerlemans als eerste aan in het Hilton Sporthotel vlak buiten Brugge. Ons ontvangst comité stond al klaar maar vertrok als een speer toen wij eenmaal de sleutels in ontvangst hadden genomen. Hij wist natuurlijk uit eigen ervaring dat de levendige bar in het hotel bestond uit een lawaai makende vending machine. Hieruit zou geen bier te krijgen zijn vermoedde ik zomaar. In mijn correspondentie in de Ouder App groep vroeg ik wanhopig om een cafeetje in de buurt op te zoeken zodat we nog iets te drinken zouden hebben voordat we (vroeg….) zouden gaan slapen. Die cafeetjes bleken allemaal (bewust?) op een half uur afstand te liggen dus ik maakte me al op voor een gezellige avond op Brugs kraanwater afgewisseld met een half blikje cola.

Maar ik had echter buiten de waard gerekend van team Weggelaar die uiteindelijk een half uurtje later arriveerden. Toen ik mijn bange vermoeden uitsprak dat we het op water en Mariakaakjes zouden moeten doen, stapte Coach Weggelaar glimlachend uit en deed de achterklep van zijn bus open. Die leek een beetje, met wat fantasie, op de mannelijke walk-in closet van dat groene biermerk en het kostte mij moeite om niet net zo enthousiast te reageren als die mannen uit de commercial. We hoefden nergens meer naar toe, er was voorraad voor een paar dagen! Het was duidelijk dat hij vaker met dat bijltje had gehakt. Zo, de kop was er af, er was geproost, er was gezongen, gedanst en vooral luidruchtig veel gekletst.  Rond een uur of middernacht gingen de dames hun luxe suites opzoeken en werd er zonder veel morren de bedden opgemaakt voor een eerste nacht onder de Brugse sterren.

De volgende ochtend stond, na een degelijk ontbijt in ons sporthotel, in het teken van de voorbereiding op de eerste wedstrijd. De dames hadden de ‘ pakskes ‘ al aan en hoefden alleen de ‘wedstrijd hoeven ‘ nog aan te doen.  Het toernooi was al aan de gang toen wij de sporthal betraden en om 11.00 uur mochten onze dames ook aan de bak. Ze hadden er zin in !.

 

Eerste Wedstrijddag

Wedstrijd 1 : Derba M-16 I – Andenne 40 – 28

13339546_1021962604554682_8357149801422485860_nIn de eerste minuten lijken de partijen aan elkaar gewaagd en gaat het spel in een hoog tempo op en neer. Er wordt weinig gescoord en de nadruk van het spel ligt bij (de kracht) van verdedigingen en het slordig omgaan met de kansen. Na het eerste kwart van 8 minuten staat er een kleine voorsprong van 10-7 op het scorebord.

Het tweede kwart gaat in hetzelfde hoge tempo door en het lijkt slim om af en toe even een moment van rust in te bouwen. Derba bouwt gestaag verder aan de score en het schotpercentage gaat nu omhoog. De tegenstander lijkt daarmee nog moeite te hebben en weet het net nog niet te vinden. We gaan de ‘rust’ in met een 21-11 (11-4) voorsprong. De twee professionele scheidsrechters begeleiden de wedstrijd op een rustige en rechtvaardige manier.

Andenne geeft nog niet op en gaat over op full court pressure. Daar kun je makkelijk onderuit komen met scherpe lange passes. Dat lukt een aantal keren goed maar de finish (scorepoging) moet dan wel goed zijn.

Hier is nog ruimte voor verbetering. Toch weet Andenne niet echt dichterbij te komen getuige de 10- 8 periode score. De tussenstand na het derde kwart is 31-19

In het laatste kwart krijgt Derba kansen om de score uit te bouwen maar blijven beide partijen volharden in het missen van gecreëerde kansen. Wel zijn er een aantal prachtige aanvallen te zien waarin je de ingeslepen aanvalspatronen ook duidelijk terugziet. Andenne komt niet dichterbij en sluit het laatste kwart af met een 9-9 stand in het kwart. Dat betekent dat Derba zijn eerste overwinning in de tas heeft met een 40-28 eindstand.

Scores : Fleur 4, Katja 2, Tessa 7, Luna 4, Faye 2, Emma 7, Sofie 6, Kiki 6, Flore 2

Wedstrijd 2 : Derba – Blue Stars Brugge.

Het is jammer dat Derba meteen hierna een tweede wedstrijd moet spelen en niet echt de tijd heeft om bij te komen van de zojuist geleverde inspanning.

De thuisclub Blue Stars lijkt van een andere categorie als de vorige tegenstander. Lange meiden, balvast en trefzeker. De Brugse dames lopen snel uit naar een 0-6 voorsprong. Coach Bart grijpt in met een vroege time-out. Blue Stars benut vrijwel elke kans en sluit met een droom kwart en start af 0-14 . Brugge is een taaie tegenstander die vrijwel niks mist. De vermoeide Derba dames hadden het niet slechter kunnen treffen na een zware wedstrijd. Tegen een tegenstander als deze moet je helemaal fit zijn om ze tegenstand te kunnen bieden. De broodnodige rust wordt bereikt met een grote achterstand van 6-26.

Brugge krijgt in het derde kwart iets meer moeite met scoren en dat geeft Derba de mogelijkheid om een beetje dichterbij te komen en om de stand wat dragelijker te maken 13-32 (7-6) Het derde kwart is dan ook, weliswaar met kleine marge in het voordeel van Derba. Er wordt lang niet gescoord in het 4de kwart maar helaas begint de Brugse trein weer te lopen en dus ook te scoren. Derba vergeet helaas zichzelf te belonen met scores als ze op spaarzame momenten in scoringspositie komen. Dan heb je net dat beetje extra geluk nodig. Er beginnen wat pijntjes op te spelen ( kramp, knie en achter adem raken) en de wedstrijd eindigt met toch wel een groot verschil 15-49 omdat Brugge wel weer zeer trefzeker is in het vierde kwart (2-17)

Scores : Tessa 2, Emma 7, Anne 2, Sofie 2, Flore 2

Wedstrijd 3 : Derba M16-1 – Calais 39 – 33

Na drie lange uren wachten in het verleidelijke en verraderlijke zonnetje was het de vraag of coach Weggelaar de accu van zijn meiden nog kon opladen voor de laatste wedstrijd van de dag.  Tegenstander Calais was tot deze wedstrijd ‘verstopt’ in een andere hal dus we konden slechts gissen naar de kracht van de tegenstander. Om nog een rol om de podiumplaatsen te kunnen spelen zou een overwinning wel wenselijk zijn.

De start is veelbelovend en een klein gaatje is gemaakt en Derba neem een 10-2 voorsprong. De meiden zijn verassend wakker en de energie wordt uit de tenen geperst.

Het gaat lekker op en neer maar een kleine voorspong van 12-5 staat op het bord.

Het wordt wat slordig en Calais is nog niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Het is een fanatieke fysieke ploeg die zeer lichamelijk basketbal speelt, het gaat er hier wat pittiger aan toe dan in NL .Het is een spannend potje en de verschillen zijn klein.

De ‘rust’ stand is nog wel 19-13 in het voordeel van Derba maar het kwart was dus wel voor Calais ( 7-8)

De partijen zijn echt aan elkaar gewaagd en blijven in evenwicht. Het is echt spannend en ik heb bewondering voor die meiden. Ze halen de energie nog uit hun tenen maar Calais is net een terriër en bijt zich vast. 28-19 na het derde kwart (9-6)

Deze wedstrijd ging zo snel heen en weer dat het nauwelijks bij te houden was. Een onbekende energiebron werd aangeboord en de dames gebruikten hun derde adem. Ze hielden ongelofelijk knap stand tegen de ze pittige tegenstander. In Belgie mag iets meer en daar moeten onze meiden even aan wennen. De tegenstander zat hun op de huid en daar moet je je fysiek tegen wapenen. Met het oog op de landelijke competitie is dit een geweldige oefening want volgend jaar zal het er regelmatig zo aan toe gaan.

De eindstand van 39 – 33 was echter terecht  ( 11-14 )

De testcase is voorlopig geslaagd en we zijn nog in de race voor de bovenste plekken op het podium. Nu mogen ze even douchen en bijkomen van deze geweldige inspanning.

De dames waren achteraf zeer ontevreden over hun eigen spel in deze wedstrijd maar ondanks hun zelfkritiek legden ze hier toch de basis voor het goede resultaat.

Scores : Katja 2, Luna 2, Faye 5, Emma 15, Anne 7, Sofie 2, Kiki 2, Flore 4

Na de laatste wedstrijd was er tijd voor een verfrissende douche, een maaltijd in de vorm van een BBQ zonder BBQ en het kijken naar een wedstrijd van onze medelanders van Landsmeer. Na die wedstrijd werd er in ons sporthotel de kantine overgenomen en was het tijd voor Weerwolven, Polonaise, geroep om zwemmen en droppings maar het grootste gedeelte van de tijd werd er gechilled met de inhoud van de bus ( radler 0.0 met Sprite, de ultiem zoete variant op een “sneeuwwitje” en wederom luidruchtig gekletst. Tot in de vroege uurtjes, dat dan weer wel….En zou dat dan effect hebben op de eerste wedstrijd van dag 2….?Tweede Wedstrijddag,

Wedstrijd  4; Derba M16-I – Blue Cats Ieper 43 – 23

We maken ons op voor de laatste poulewedstrijd.  Het gaat nog ergens om: Bij winst spelen we straks de finale tegen Blue Phantoms, bij verlies spelen we de “net niet” wedstrijd om de derde en vierde plaats. Onze tegenstander heeft gisteren niet zo goed gepresteerd en al hun poulewedstrijden tot nu toe verloren maar in dit toernooi is duidelijk dat dat niet zo heel veel zegt. Onderschatting is altijd je grootste tegenstander.

Je ziet de bal wat vaker uit de handen vallen en het oogt niet helemaal scherp maar er is een klein gaatje na het eerste kwart: 9- 3 voor Derba. Veel punten worden tot nu toe gescoord uit vrije worpen. Tsja, de Blue Cats hebben niets meer te verliezen en geven zich zeker nog niet gewonnen.  Het is nog geen hoogstaand basketbal deze ochtend maar de spanning maakt weer veel goed. Tweede kwart komt Ieper een puntje dichterbij en (10-11) en gaan we de ‘rust’ in met een 19-14 stand.

Nog even doorbijten! De tweede helft komen de dames fris uit de startblokken, begint het lekker te lopen en maken onze dames een flinke spurt die Ieper niet direct kan beantwoorden. Lekker hoor als je in de gaten hebt, dat je de vermoeidheid uit de spieren kan spelen en dat je de bovenliggende partij bent. De Blue Cats hebben geen schijn van kans tegen de Derba Expres die nu toch wel makkelijk afstand neemt en na het derde kwart is de stand dan ook 31 – 16 (12-2).  Derba blijft in een bewonderenswaardig straf tempo doorspelen en de Blue Cats moeten het antwoord schuldig blijven in de eindfase.

Met een denderende  43-23 komt de Derba Expres op het voorlaatste station tot stilstand en met die stand plaatsten de dames zich terecht voor de finale in de onder 16 poule.

Scores : Faye 8, Emma 14, Anne 2, Sofie 8, Kiki 4, Flore 7

 

Wedstrijd 5, De Finale :  Derba M16-I – Phantoms

Een toevalligheid of  “It had to be that way” ? De finalisten ontliepen elkaar in de Poulewedstrijden en treffen elkaar nu in de finale voor het eerst. De Phantoms zijn een geduchte tegenstander omdat zij ongeslagen de finale bereikten. Ook van de club waar onze Derba Dames behoorlijk van verloren werd gemakkelijk gewonnen. Kijken of onze dames nog 1 keer dit seizoen boven zich uit kunnen stijgen en voor de cup kunnen gaan?

Maar dit is andere koek, dit zijn power women waar we tegen spelen.  Allemaal groot, sterk en zeer gedreven. De dames moeten echt aan de bak maar daar is het dan ook een finale voor. Het schot percentage van de Phantoms is echt geweldig, ze schieten met hun ogen dicht nog raak.  Het is 6-15 na het eerste kwart.

Die meiden zijn echt zo lang; onder de basket, bij een rebound steekt een dame haar handen uit en ze steekt al 10 cm boven de Derba handen uit. Het lijkt een ongelijke strijd maar de dames vechten door voor wat ze waard zijn.  De rust, die de dames hard nodig hebben wordt bereikt met een 13-28  (7-13) achterstand.

Ze geven goed tegenstand maar soms moet je je meerdere bekennen. De tegenstander is gewoon erg goed en later blijkt dat zij in de Belgisch landelijke competitie, letterlijk en figuurlijk, hoge ogen hebben gegooid.

In het derde kwart raakt de Derba batterij leeg, slaat de vermoeidheid toe en zakt het energielevel bij de dames! Phantoms zet nog één keer aan en drukt het overwicht nu  makkelijk scorend uit. Ze schieten bijna alles raak en passen de bal als raketkogels naar elkaar … Om eerlijk te zijn, het is mooi naar te kijken. De stand na het derde kwart is 14-49 ( 1-21). De strijd is gestreden en de Phantoms zijn niet meer om te houden. Zij worden de terechte kampioen van dit toernooi in deze leeftijdsklasse. (Voor de goede orde de eindstand was 78 – 16) En zelfs als de Derba dames 100 % fit waren geweest was dit waarschijnlijk een maatje te groot geweest.  De tweede plaats was het hoogst haalbare en daar mogen ze geweldig trots op zijn. Ze zijn na hun kampioenschap nu ook nog tweede geworden in een internationaal toernooi. MOKER gewoon! ( Dat soort woorden leer je na twee dagen wel)

Het was een feest om Fleur, Katja, Tessa, Luna, Faye, Emma, Anne, Sofie, Kiki en Flore op pad te zijn. Het is gewoon, nou ja noem dat maar gewoon, een geweldig leuke groep meiden die kwalitatief basketbal combineren met hechte vriendschap en bijzondere gezelligheid. Een unieke combinatie die tot stand komt onder de bezielende begeleiding van de coaches ( Bart en Jappie) die 1 zijn met de meiden maar als het nodig is er ook boven kunnen staan om richting en sturing te geven. Het was gezellig dat Tom er ook nog bij was en zo hebben we er met z’n allen een geweldig weekend van gemaakt.

Lieve dames, beste coaches, ik heb van jullie genoten, bedankt dat ik mee mocht!