Oude wijn in nieuwe zakken, nieuwe meiden in ‘oude’ pakken !

De titel geeft al aan dat er aan de ene kant heel veel veranderd is maar dat het tegelijkertijd afgelopen zondag ook heel vertrouwd aanvoelde.  Wat is er dan allemaal voor nieuws te melden over het damesvlaggenschip van Derba?

Allereerst is daar het ‘nieuwe’ schrijven. In plaats van met de hand en kleuren pen, gaan we bij de basketbalbond ook met de tijd mee en is het tijd voor het digitale tijdperk. Voorafgaand aan de eerste wedstrijd wat bijspijker cursusjes voor de ‘schrijvers’ in de vorm van tablet-les.  Wat ik er van onthouden heb, is dat er bij basketbal ook sprake kan zijn van een ‘schwalbe’ maar dat dat bij basketbal ‘flopping’ heet en dat je dat als scheidsrechter met een obsceen armgebaar duidelijk moet maken.  Maar goed, we dwalen af. En omdat de wedstrijd vóór onze dames eindigde met 88 p’s voor één team en we niet wisten hoe dit op de tablet gecorrigeerd moest worden, zaten Jolanda en ondergetekende heerlijk ouderwets te klokken en te schrijven. Mét kleurenpen en die t**ing zoemer uit de kleine zaal.

Verder was het de Derba vuurdoop van ‘onze’ nieuwe coach Rob Stam. ( Wat geweldig dat je het komende jaar de meiden  onder je hoede wilt nemen. Bij voorbaat dank alvast namens alle ouders!) Na het jarenlange ‘bewind Weggelaar’ was iedereen natuurlijk toch nieuwsgierig naar de eerste verhalen over deze trainer en zijn trainingsaanpak. De signalen van onze dames waren unaniem positief en dat is een prestatie op zich. Probeer maar eens 10 dames van 16,17 en 18 jaar enthousiast onder de duim te houden, ik geef het je te doen en doe het hem niet na!

En tenslotte was er natuurlijk nog een omvangrijke spelerswissel. Vertrouwde gezichten als Emma, Kiki en Sofie stonden niet meer op de sheet maar zijn ondertussen vervangen door Suzanne, Elise en Giselle. We heten hen natuurlijk allemaal van harte welkom en wensen hun ongelofelijk veel speelplezier bij onze plaatselijke basketbal trots.

Goed in Food zorgde voor de nieuwe dames nog wat ‘oude’ pakken en zo stonden de dames fris en fruitig en keurig gekleed klaar voor hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Harlemlakers is een oude bekende en kwamen we in de afgelopen jaren nog wel eens tegen. Deze keer verschenen er maar 6 spelende ‘lakers’ en dat is absoluut een nadeel tegen een team met een line-up van 10 speelsters. Dat gaat je conditioneel wel opbreken, dachten wij.

Alhoewel Lakers de eerste punten op het scorebord zette, duurde het daarna maar liefst 5 volle minuten voordat ze hun volgende punten maakten. In die minuten deelde de basis 5 van vertrouwde Derba dames het eerste tikje uit. De defense was fel en hecht en aanvallend liep het voor een eerste kwart helemaal niet slecht. Alhoewel er door de zenuwen af en toe eenvoudige kansen gemist werden, liepen de dames met vlotte passing en snelle positierotaties in het eerste kwart uit naar een 16-9 voorsprong.

Voor alles wat Derba was, was het een prettig gegeven dat de vrije worpen van de Lakers deze zondag geen zekerheidjes waren . Op die manier lieten ze de mogelijkheid aan zich voorbij gaan om aansluiting te krijgen bij de Derba dames. Deze scoorden in het tweede kwart bijna in hetzelfde tempo als in het eerste kwart (15-10).  Coach Stam gunde ondertussen iedereen zijn eerste speelminuten en met een serieuze 31-19 voorsprong zochten ze in de rust even de kleedkamer op. Daar kon hij de dames wijzen op het belang van het derde kwart. Dit was afgelopen seizoen vaak een breekpunt in de wedstrijd en lieten de Derba dames het daar nog wel eens liggen.

Bij beide teams kwam er in het 3de kwart wat zand in de scoringsmotor en werd het wat van beide kanten wat onzorgvuldig. Toch kwam Derba niet echt in de problemen en wisten ze ook in het derde kwart, mede door 9 punten van Flore in dit kwart , verder weg te lopen bij hun tegenstander .(11-7) Voor aanvang van het laatste kwart stond er een comfortabele voorsprong van 16 punten op het bord.(42-26)

Maar iedereen die iets van basketbal meent te weten, weet dat zo’n voorsprong ook ineens verdampt kan zijn. Toch durfde de coach het aan om veelvuldig te wisselen en iedereen lekker te laten ballen. Het was opvallend dat hij met heldere en positieve aanwijzingen (zoals  ‘handen voor de passing-line’, ‘niet stappen, alleen op de voeten’ en ‘houdt contact met je tegenstander’)  zijn meiden door de wedstrijd heen loodste. Je voelde dat het wel goed zat deze wedstrijd. Puntje van aandacht was dat Lakers zich in het 4de kwart met z’n 6-en nog 1 keer oprichtten en opvallend dichtbij kwamen in de slotfase. Dat mag tegen betere tegenstanders natuurlijk niet gebeuren….Waren ze conditioneel verrassend overeind gebleven die 6 Laker-dames, dat hadden we  op voorhand niet verwacht.

Maar in deze competitie heb je (gelukkig) niet te maken met de 24 seconden klok en kun je een wedstrijd solide uitspelen.  Door het veelvuldig en strak blijven inpassen werd de tegenstander geen balbezit meer gegund en vlogen de minuten op de wedstrijd klok voorbij.  Na het eindsignaal stond er een verdiende 50 – 40 stand op het scorebord en was de eerste overwinning van de Stam-babes een feit. Dát geeft zelfvertrouwen voor het vervolg van de competitie . Op naar BV Amsterdam in het komend weekend! Veel succes !

Scores: Flore 19,  Giselle 9, Tessa 6, Katja, Luna en Anne 4,  Faye en Elise 2