DAG 12 EN ZONDAG 13 SEPTEMBER VINDT WEDEROM HET DERBA JEUGDTOERNOOI PLAATS. DIT JAAR ZULLEN ER HET HELE WEEKEND LEUKE JEUGDWEDSTRIJDEN WORDEN GESPEELD OP 3 VELDEN TEGELIJKERTIJD (1 VELD IN DE KLEINE ZAAL EN 2 VELDEN IN DE GROTE HAL). HET TOERNOOI IS VOOR DE DEELNEMENDE TEAMS EEN UITSTEKENDE VOORBEREIDING OP HET NIEUWE BASKETBALLSEIZOEN.
Op zaterdagochtend mogen de U12-teams hun basketballkunsten laten zien in een drietal poules: meisjes U12, jongens U12-1, en jongens U12-2.
In de middag is het de beurt aan onze meiden U14-1, de meiden U14-2 en de jongens U14-2.

Een dag later mogen de jongens U14-1 en de meiden U16 aantreden. Kortom, veel basketball in Sporthal ‘De Oosterven’ in De Rijp. En alle teams strijden weer voor een beker.

Jeugdtoernooi 2014

Op zaterdag 6 september a.s. (en dus niet op de eerder gecommuniceerde zondag 7 september!) vindt opnieuw het Derba Jeugdtoernooi plaats. De hele dag zullen er jeugdwedstrijden worden gespeeld worden op 3 velden tegelijkertijd (1 veld in de kleine zaal en 2 velden in de grote hal). Het toernooi is voor de deelnemende teams een goede voorbereiding op het nieuwe basketbalseizoen. In de ochtend mogen de U10 en de Jongens U12 en de Meiden U12-teams spelen. In de middag is het de beurt aan de Jongens U14, de Meiden U14 en de Meiden U16 teams.

Jeugdtoernooi 2013

Succesvol en sportief Derba Jeugdtoernooi 2013

Het Derba Jeugdtoernooi voor dit jaar zit er weer op. Dankzij de jeugdcommissie en de diverse vrijwilligers was het wederom een geslaagde dag, met leuk en sportief basketball.

De opzet om wat langere (4 x 8 minuten) wedstrijden te spelen in kleinere poules (3 teams per poule) beviel goed. Op de diverse velden was leuk basketball te zien.

Bij de Jongens U12 poule ging de eerste plaats dit jaar naar Landlake Lions, gevolgd door Derba en BV Lisse.De grootste beker bij de Meisjes U12-1 poule ging naar Flashing Heiloo MU12-1 met in hun kielzog MBCA JU12-3 en Derba MU12-1.Bij de Meisjes U12-2 poule ging de eerste plaats wederom naar Heiloo, maar dan naar Flashing Heiloo MU12-2. Ook hier was de tweede plek voor MBCA en de derde plek voor Derba MU12-2.

Bij de Meisjes U14 won Derba MU14 het toernooi, gevolgd door BS Leiden MU14 en Dozy Den Helder MU14.

In de Meisjes U16 poule was het Landslake Lions dat de winst pakte voor nummer twee Derba MU14/16 en nummer drie Flashing Heiloo MU16.

Tot slot won Derba JU16 het toernooi in de Jongens U16 poule, gevolgd door Flashing Heiloo en De Hoppers.

We bedanken de toernooicommissie Eric Blom, Claudia Kortstra en Eveline Hirman voor de geweldige organisatie !

Meisjes U14 wint Derba Jeugdtoernooi

Het afgelopen weekend stond in het teken van toernooien. Op zaterdag won Derba MU14 al het Seizoen Start Toernooi in Amersfoort en op zondag mocht het team weer aantreden in de eigen Oosterven sporthal voor het Derba Jeugdtoernooi. Het team was al flink gehavend de voorbereiding gestart als gevolg van 3 blessuregevallen. Maar toen zondagochtend vroeg vlak achter elkaar Lois, Anika en Francisca zich afmeldden omdat ze ziek in bed lagen, kun je misschien voorstellen dat deze coach lichtelijk in de stress raakte. Een toernooi met 4 speelsters spelen is nu eenmaal niet mogelijk.

Gelukkig konden Kiki en Flore van het MU14-2 team invallen, maar alleen de eerste wedstrijd omdat ze met hun eigen team natuurlijk ook nog op het Derba toernooi moesten spelen. Gelukkig was na wat belwerk ook Denise Sijbrands van samenwerkingsploeg Landslake Lions bereid om last-minute naar De Rijp te komen. Zo konden we de eerste wedstrijd tenminste met 7 meiden beginnen en ook de tweede wedstrijd -weliswaar zonder wissels- met 5 meiden spelen.

De eerste wedstrijd moesten we tegen Dozy Den Helder MU14. Een talentvol team dat het vorig seizoen als U12 team nog derde werd bij het NK. De Helderse meiden konden overduidelijk goed basketballen, maar is een team met louter eerstejaars U14 speelsters. Omdat we met invalsters speelden, spraken we vooraf af dat we niet onze vaste aanvalsspelletjes gingen spelen maar onze aanval zouden baseren op een aantal fundamentele 2 en 3-man spelletjes. Verder spraken we af om verdedigend veel pressie over het hele veld te spelen. Ons team bleek op dit moment nog wat verder (fysiek en qua wedstrijdervaring) dan Den Helder, waardoor we deze wedstrijd redelijk makkelijk en ruim konden winnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Den Helder MU14 een team is wat nog veel van zich zal laten horen. Er zit veel kwaliteit in het team en zodra die meiden meer ervaring gaan opdoen in wedstrijden tegen grotere meiden, zullen ze ongetwijfeld grote sprongen maken.

De tweede wedstrijd was tegen BS Leiden MU14. Leiden had ook gewonnen van Den Helder, dus in feite speelden we een soort van finale tegen ze. Aangezien we deze wedstrijd met slechts 5 meiden konden spelen en niet konden wisselen, spraken we af om ‘economisch’ te spelen en strikt maar clean te verdedigen. Immers we konden ons geen foutenlast veroorloven. We lieten de pressieverdediging schieten en spraken af dat wij het tempo van de wedstrijd gingen bepalen, door geduldig te zijn in de aanval en gedoseerd te spelen. Ook de wedstrijd tegen BS Leiden wonnen we uiteindelijk ruim en met niet al te veel moeite, waardoor we -voor de tweede keer dit weekend- weer de grootste beker mochten ophalen tijdens de prijsuitreiking. Ook voor BS Leiden geldt overigens dat dit een team in opbouw is, wat ongetwijfeld dit seizoen gaat groeien. Met de coach afgesproken dat we halverwege het seizoen nog een keer tegen elkaar zullen oefenen.

Wat hebben we geleerd van dit toernooi? Vind dit moeilijk te zeggen. Het meespelen van Denise gaf ontegenzeggelijk een kwaliteitsimpuls, maar zij maakt geen onderdeel uit van ons team. Dus dat geeft een enigszins vertekend beeld. Aan de andere kant heeft Denise zich tijdens de wedstrijden vooral dienstbaar opgesteld en geen dominante rol opgeëist. Bovendien miste wij maar liefst 6 (!) speelsters, wat je zou kunnen zien als meer dan een kwalitatieve slok op een borrel.

In elk geval hebben we dit toernooi weer laten zien dat wij in de kern een sterk team hebben dat leuk kan en zal meedoen in de competitie en waar rekening mee gehouden moet worden. Hopelijk zijn we snel weer zo compleet en fit mogelijk!