Derba Dames V20-1 bederft de winning mood van BVA helaas niet

BV Amsterdam V22-1 – Derba V20-1     57 – 45

De coach had de dames al voorbereid. Dit zou een totaal andere wedstrijd worden in vergelijk met afgelopen zaterdag. BVA bleek in het verleden vaak een fysiek sterke tegenstander en dat was deze keer niet anders. Het  gegeven dat zij met een V22 team spelen heeft ook als resultaat dat er op het veld soms sprake was van een leeftijdsverschil van meer dan 5 jaar tussen hun en onze spelers.  Daarnaast blaakten de BVA dames van het zelfvertrouwen na het maximale resultaat uit de eerste twee wedstrijden.

In zo’n geval weet je dat je vanaf het eerste moment scherp moet zijn.  De defense moet meteen alert zijn om het aanvalsgeweld te kunnen stoppen. Dat lukte helaas niet helemaal. De Amsterdamse flair ging als een furie tekeer en wist in het eerste kwart meteen een gaatje te slaan en was beter in het afronden van de kansen. Zoals mijn medeverslaggever het treffend verwoordde: ‘ Alles wat BVA schiet, zit ook meteen!’Nou is een 18-9 achterstand geen drama maar je weet wel dat je uit een ander vaatje moet tappen in het tweede kwart.  De dames kregen weliswaar iets beter vat op de aanval maar wisten zelf aanvallend nog geen potten te breken. BVA liep nog iets uit ( 13-9 ) en wist met een 31-18 ruststand de kleedkamer op te zoeken.

Dat bood Coach Stam de gelegenheid om aan het zelfvertrouwen te werken en om de meiden de boodschap mee te geven dat ze niet kansloos waren tegen deze tegenstander.We waren benieuwd hoe ze aan hun ‘zwabber’kwart zouden beginnen want kwart drie staat niet in de geschiedenis boeken van dit team als het beste kwart.Maar zie daar stapje voor stapje en punt voor punt kwamen onze Derba dames in de buurt. Ik weet niet of dat de reden was dat Amsterdamse flair en branie omsloeg in onsportief gedrag maar zelfs ‘onze’ bonds Justin, die zelf ook nog een potje fluiten moest in deze hal, werd het te gortig en attendeerde de wat lakse scheidsrechters op de vele (opzettelijke) fouten van BVA.  Het begrip bondsscheidsrechter boezemde duidelijk ontzag in want de dienstdoende referee ging wat beter z’n best doen en zag ineens veel meer overtredingen dan de minuten daarvoor. Enfin, de wedstrijd, want daar gaat het uiteindelijk om, dreigde voor BVA te kantelen door een ijzersterk Derba kwart (15-18)  Met nog een kwart te gaan was de achterstand ineens te overzien en inhaalbaar (46-36 )

De wekker ging af bij BVA en de ‘playing coach’ deed haar hesje maar eens uit om orde op zaken te stellen en de Derba trein tot stoppen te brengen. Ze bracht de rust terug in haar team en herstelde de orde van de dag.  Met duidelijke commando’s en instructies zette ze haar team neer en herpakte BVA zich (helaas) net op tijd. Ze sleepte met hun minst scorende kwart (11-9) de overwinning in de wacht omdat de Stam Babes te veel energie verbruikt hadden in het derde kwart. De eindstand van 57-45 was verdiend maar enigszins geflatteerd. Maar coach Stam was nuchter in de analyse van zijn 2de wedstrijd: Ach, hier leren ze alleen maar van! En ik weet zeker dat hij voor de thuiswedstrijd tegen dit team in de Oosterven al een gameplan in gedachten heeft. De Derba dames gaan dan voor SPORTIEVE revanche. Maar eerst een herstel training om de pijntjes te verwerken en dan op naar Akrides ook al een team in de winning mood. Daar gaan de dames verandering in brengen!! Veel succes in IJmuiden zaterdag!

Scores: Flore 18,  Giselle 8, Tessa 6, Faye & Elise 4, Anne & SUZANNE ! 2 en Katja 1

Met dank aan mede verslaggever Debbie Aries !